Desirée Willems
Overslaan naar content

'Ik voel iedere dag dat ik meetel'

Desirée Willems, directiesecretaresse van cluster Health & Hospitality bij Gilde Opleidingen

Een drukke baan hebben is geen probleem, zolang je het overzicht bewaart en in je kracht staat. Tenminste, dat vindt Desirée Willems. Ze is directiesecretaresse van cluster Health & Hospitality bij Gilde Opleidingen. “Om toegewijde en inspirerende professionals op te leiden, heb je ook loyale, verantwoordelijke en gedreven mensen nodig. Dat zit in ons cluster – waar toch een kleine vierhonderd mensen werken – echt wel goed. We werken in een fijne cadans, voelen elkaar goed aan en ondersteunen elkaar oprecht.”

Haar eerste vier dienstjaren werkt ze voor het College van Bestuur (CvB). Op dit moment is ze alweer vijf jaar directiesecretaresse van Jos Hegeman, directeur Health & Hospitality. “Nu zit ik middenin de school, tussen alle studenten en collega’s. Die bedrijvigheid maakt me vrolijk. Mijn taken zijn inhoudelijk niet veel anders, maar ik ervaar de interactie met mijn omgeving als een grote meerwaarde”, benadrukt ze.

In verbinding met collega’s

Haar sterke karaktereigenschappen, waaronder alertheid, doortastendheid en betrokkenheid, spelen hierin tevens een rol. Haar voelsprieten staan continue aan. Desirée blijft in verbinding met haar collega’s van bijvoorbeeld P&O of communicatie, maar ook met collega’s van andere clusters of diensten. Ze vormt de onmisbare verbindende schakel tussen haar leidinggevende, de organisatie en externe relaties.

“Je leidinggevende is bepalend voor hoe jij uit de verf komt. Erkenning, harmonie, vertrouwen, transparantie, feedback en concrete afspraken zijn ongelofelijk belangrijke sleutelwoorden daarvoor. Hoe meer ik bij alles betrokken word, des te beter kan ik mijn functie uitvoeren en zo een beetje bijdragen aan het succes van mijn leidinggevende ”, zegt Desirée. “De onderlinge wisselwerking weerspiegelt hoe jij je werk ervaart. Dat menselijk contact, die verbinding is essentieel voor mij.”

Eigenschappen van een goede secretaresse

Ze vertelt dat ze hybride kan werken en dat soms ook wel een dag doet. Bij voorkeur is ze echter op locatie aanwezig, vooral omdat ze graag mensen om zich heen heeft. “Als zich ad hoc iets voordoet, wil ik meteen kunnen schakelen en inherent aan de situatie zaken prioriteren. Jos vertrouwt daar ook volledig op. Hij weet dat ik zaken niet laat escaleren.”

Die opmerkzaamheid en proactieve houding typeren haar. “Dat zijn eigenschappen waarover elke goede secretaresse beschikt. Je pikt in je omgeving allerlei signalen op, kijkt verder dan dat je neus lang is. Vergis je echter niet: ik ben geen ‘u vraagt, wij draaien persoon’. Ik heb een flexibele instelling en kan werkzaamheden makkelijk parkeren wanneer iets anders voorrang heeft.”

Om die reden kloppen teammanagers ook geregeld op haar deur. “Collega’s delen veel met me en weten me te vinden, omdat ik – mede door mijn ervaring bij het CvB – goed op de hoogte ben van het reilen en zeilen binnen Gilde Opleidingen. Die saamhorigheid binnen het cluster vind ik heerlijk. ‘Gildenaren’ zullen elkaar nooit afwijzen bij een hulpvraag.” Desirée in ieder geval niet. “Ik ben een attente, sensitieve vrouw met een gezonde dosis humor en sta voor iedereen klaar. Tegenwoordig kan ik wel mezelf in bescherming nemen wanneer ik het té druk heb, maar ik zeg liever geen ‘nee’. Dat is de aard van het beestje.”

Op de vraag of haar werkdag dan wel om vijf uur ’s middags eindigt, antwoord ze zonder na te denken. “De directie en het secretariaat zijn vrijwel altijd de laatsten die het pand verlaten, ik heb zeker geen 9-tot-5-mentaliteit. Ook als ik een dag vrij heb of in de avonduren, ben ik vaak beschikbaar. Maar, dat wil ik zelf! Dat geeft me rust en overzicht, waardoor ik nooit het gevoel heb dat ik achter de feiten aanloop.”

Gewaardeerd, gezien en erkend worden

De oorsprong voor deze houding ligt volgens haar in het feit dat ze uit een ondernemersgezin komt. “Dat resulteert op jonge leeftijd al in een grotere zelfredzaamheid, onafhankelijkheid, een sterk gevoel van eigenaarschap en snel anticiperen. Ik heb daar totaal geen problemen mee. Het feit dat ik iedere dag voel dat ik meetel, merk dat ik als persoon echt gewaardeerd word, gezien en erkend; daar draait het om. Alles valt of staat met het team. Omdat wij een ijzersterk team hebben, levert het werk geen stress op, maar spannende uitdagingen.”

Voor deze daadkrachtige directiesecretaresse is een blijk van waardering de beste motivatie. “Een bevestigend compliment betekent voor mij veel meer dan een bloemetje op secretaressedag”, besluit ze. “Ik ga iedere dag voldaan naar huis. Dat komt omdat ik indirect een wezenlijke bijdrage lever aan het onderwijs dat dit cluster verzorgt. Maar vooral omdat ik met allemaal mensenmensen werk die veel persoonlijke aandacht hebben voor elkaar.”

Benieuwd naar de verhalen van Desirée's collega's? Je vindt ze hier!