Gieke van Buren
Overslaan naar content

'Ik blijf mezelf verrijken binnen mijn werk'

Gieke van Buren, Onderwijskundige bij Gilde Opleidingen

Het doel van alle medewerkers is het potentieel van studenten maximaal aanwakkeren. “Iedereen heeft een groot hart voor de mbo-student. Dat zetten we allemaal in op onze eigen manier en we grijpen alle kansen om daar op vernieuwende wijze invulling aan te geven”, vertelt Onderwijskundige Gieke van Buren. Tegen haar verwachting in is ze al twintig jaar in dienst bij Gilde Opleidingen. “Waarschijnlijk vooral omdat we alle ruimte krijgen onszelf te blijven ontwikkelen.”

Vanuit de jeugdhulpverlening rolt Gieke in 2003 als zij-instromer het onderwijs in. Toeval wil dat ze wordt aangenomen door een oud-docent op de school waar ze zelf in het verleden les kreeg. “Ik dacht vijf à zes jaar te blijven. Meestal word ik rond die koers wat onrustig, maar binnen mijn team heb ik steeds andere taken gekregen. Ik heb rollen vervuld richting stagecoördinatie, onderwijsontwikkeling en stond aan de wieg van de opleiding Gezondheidsprofessional die in 2020 startte.”

Nieuwsgierig, leergierig, bevlogen en doelgericht; deze woorden zijn haar op het lijf geschreven. “Ik heb ooit een zijsprong gemaakt naar gewichtsconsulent. Met mijn functie als Onderwijskundige is dat niet meer te combineren, maar ik heb die vrijheid wel gekregen. Vanuit Bureau Jeugdzorg ben ik bij Gilde Opleidingen gestart, heb vervolgens de lerarenopleiding Pedagogiek gevolgd, ben bijgeschoold als docent en nu weer op het vlak van onderwijskunde. Het is mooi jezelf zo te mogen verrijken binnen je werk.”

Toekomstbestendig onderwijs

Momenteel rondt Gieke nog een master Leren en Innoveren af die gericht is op toekomstbestendig onderwijs. Ze legt uit dat deze studie haar ondersteunt bij de veranderprocessen om het onderwijs beter te laten aansluiten op de arbeidsmarkt. Nu en in de toekomst. “Studenten hebben flexibiliteit nodig om te anticiperen op het snel veranderende werkveld. Dat vraagt om nieuwe manieren van opleiden en samenwerken met het bedrijfsleven. Binnen de mbo-sector is een leven lang leren een hot item. Daar ben ik zelf het levende bewijs van”, lacht ze. “Aan persoonlijke ontwikkeling ontbreekt mij niets in deze organisatie. Maar, ik ben ook assertief in het bespreken van mijn wensen.”

Ze benadrukt dat het goed voorbereiden van studenten nog altijd haar drijfveer is; dat ze (net als haar collega’s) meebeweegt in het vernieuwende onderwijs. “Uit de maxicosi-stand en actief leren. In het werkveld. Studenten raken gemotiveerd en geactiveerd op het moment dat ze een urgentie voelen, de noodzaak ervaren, zodat hun innerlijk vuur gaat branden. Dan beklijft de lesstof beter en ontwikkel je een andere beroepshouding.”

Drive om anderen te helpen

Gieke kan uren praten over de verbeterpunten die nog in het onderwijs zijn te behalen. Haar gedrevenheid klinkt door in haar stem. Haar drive om anderen te helpen het beste uit zichzelf te halen ook. "Alleen sta ik niet meer aan de uitvoerende kant. Nu begeleid ik teams in het zetten van stappen waarmee ze het onderwijs rijker maken voor studenten. Dat is ontzettend leuk werk! Recent hebben we een nieuwe kraamzorgopleiding vormgegeven in samenspraak met het werkveld en onderwijsteams. Op een vindingrijke manier die past bij de cultuur van alle betrokkenen. Mijn rol daarin is adviserend en faciliterend. Ik begeleid dan bijvoorbeeld een bijeenkomst voor het curriculumontwerp of een brainstormsessie.”

Het geeft haar enorm veel energie om die verbindingen te mogen maken. Omdat ze veel locaties bezoekt, kan ze intern teams eveneens meer met elkaar in contact brengen. Succesverhalen delen. “In Gildeland gebeuren zoveel inspirerende en innovatieve zaken. Met de werkgroep GO onderzoekt - waarvan ik deel uitmaak - zetten we mooie initiatieven in het licht. Dit doen we onder meer met een podcastserie waarmee medewerkers elkaars blikveld verruimen en kruisbestuivingen bewerkstelligen.”

Werk waar je gelukkig van wordt

Met een tevreden glimlach deelt ze dat haar werk nooit klaar is. “Maar, je hoort toch ook werk te doen waar je gelukkig van wordt. Ik houd wel een goede balans tussen werk en privé, tussen hoofd en lijf. Collega’s herkennen mij aan mijn gezonde snacks en ik sport graag. Tegenwoordig kan dit in de sportzaal van Gilde locaties in Roermond en Venlo”, aldus de dame die goed in haar vel zit.

Voorlopig zit Gieke helemaal op haar plek. “Ik had nooit gedacht dat ik bij dezelfde werkgever een twintigjarig jubileum zou vieren. Gelukkig heb ik een positie bereikt, waarin ik samen met een superfijn team, veel afwisseling en uitdaging heb. Een positie, waarin ik veel voor mbo-studenten kan betekenen. Vooraf had ik geen ambitieus plan. Ik ben meer het type dat haar passie volgt en inspeelt op de kansen die mijn pad kruisen. Ik ben dankbaar dat dit me hierheen heeft geleid.”

Benieuwd naar de verhalen van Gieke's collega's? Je vindt ze hier!