Richard Gerringa
Overslaan naar content

"Alleen ga je sneller, samen kom je verder"

Richard Gerringa, Hoofd Financiën, Control en Inkoop bij Gilde Opleidingen

Richard Gerringa

Gilde Opleidingen heeft sinds 13 februari 2023 een nieuw hoofd Financiën, Control en Inkoop. Zijn naam: Richard Gerringa (57). Leidinggeven is voor hem geen trucje, het gaat vanzelf. Het geheim? Oprechte aandacht voor de mensen om hem heen, gecombineerd met een enorme bevlogenheid.  

Tijdens zijn sollicitatiegesprek, begin dit jaar, kreeg Richard de vraag of hij ook de jaarrekening voor Gilde Opleidingen kon opstellen. De sollicitant uit Heerlen aarzelde geen moment en zei: “Ja, dat kan ik maar dat ga ik niet doen. Dat heb ik vaak genoeg gedaan. Mijn energie haal ik uit de mensen om me heen. Ik wil bijdragen aan hun groei en ontwikkeling, doordat ik ook zelf groei en ontwikkel. Dát is wat mij drijft.” 

Het was precies het antwoord dat de sollicitatiecommissie wilde horen. Het nieuwe hoofd Financiën, Control en Inkoop moest immers een verbinder zijn. Iemand met een open mind die collega’s inspireert, laat groeien en zo in stelling brengt om zelf hun werk te organiseren. Een manager als Richard Gerringa.  

Tweede natuur

Vijftien jaar geleden – “Ik werkte toen nog als accountmanager bij Wonen Limburg”- kreeg hij voor het eerst de vraag of hij leidinggevende wilde worden. Aanvankelijk zei Richard ‘nee’, maar na enige bedenktijd waagde hij toch de sprong in het diepe. “Van mijn ouders heb ik geleerd dat je beter spijt kunt hebben van de dingen die je hebt gedaan dan van de dingen die je niet hebt gedaan.”

Een beter besluit had hij niet kunnen nemen. Leidinggeven bleek zijn tweede natuur. “Ik ben op mijn werk bij Gilde Opleidingen dezelfde persoon als thuis. Als kind was ik al allergisch voor autocratie. Ik ben geen machine die problemen oplost door met z’n vuist op tafel te slaan. Ik ga het gesprek aan. Dat wil zeggen: goed luisteren. Eerlijk zijn. Niet oordelen maar doorvragen. Mensen de ruimte bieden. Samen out of te box denken. Verbindingen creëren. Verwachtingen op elkaar afstemmen. Plezier maken. En samen resultaten boeken. Dat blijft het mooiste en uiteindelijk is daar alles op gericht.”

Comfortabel in het niet weten 

Zijn gedrevenheid is zijn kracht en tegelijkertijd zijn valkuil, bekent hij. “Als ik ergens voor ga, kan ik tot de max gaan. Die bevlogenheid heb ik kennelijk bij mijn geboorte meegekregen. In de loop der jaren heb ik wel geleerd om dit voor mezelf te managen. Alleen ga je misschien sneller, samen kom je verder. In mijn eentje kan ik namelijk niks. Mijn collega’s van de financiële administratie, inkoop, controlling, projectadministratie, bekostiging en het Studentenfonds.”

Toen Richard in februari bij Gilde Opleidingen begon, zag hij de zes subteams als eilandjes opereren. De ruim twintig medewerkers hadden ieder hun eigen, vastomlijnde taken. “Dat concept laten we nu los. Langzaam maar zeker worden de lijntjes tussen de subteams zichtbaar. Ik stimuleer collega’s om de zaken meer samen te organiseren, om over de grenzen van hun eigen afdeling te kijken en elkaar waar nodig te helpen. Hun intrinsieke motivatie is hierbij leidend. De mensen moeten het zelf doen, ik ondersteun waar nodig. Dat betekent ook dat ik niet overal van op de hoogte hoef te zijn. Ik durf van mezelf te zeggen dat ik vrij comfortabel ben in het ‘niet weten’.”

Leerschool

Vanzelf ging dat loslaten niet. Richard leert naar zeggen nog elke dag. De kennis die hij via diverse opleidingen opdoet, gebruikt hij om zijn team en zichzelf te versterken. Maar ook zijn kinderen zijn voor hem een dankbare leerschool. “In de herfstvakantie was ik met mijn vrouw en twee van mijn drie kinderen in New York. Ik liep daar door Manhattan, de ogen strak gericht op de routeapp die ik had gedownload. Tot mijn jongste zoon op een gegeven moment zei: ‘Pap, je mist van alles. Leg die telefoon eens weg en kijk gewoon eens om je heen. Dat heb ik gedaan. We zijn verder gelopen zonder routekaart. Het voelde heerlijk. Gewoon in het hier en nu en onbevangen genieten van de stad en elkaar.”

Benieuwd naar de verhalen van Richard's collega's? Je vindt ze hier!