Susanne Mans
Overslaan naar content

"Bijdragen aan grensoverstijgend onderwijs"

Susanne Mans Oude Kempers, Docent, coach & projectleider Gilde International

Susanne Mans

Susanne Mans Oude Kempers (1988) is altijd bereid om nieuwe, onbekende en spannende uitdagingen aan te gaan. Ze wil grenzen verleggen. Letterlijk en figuurlijk. Albert Einsteins quote, ‘Logic will get you from A to B. Imagination will get you everywhere!’, is haar op het lijf geschreven. Haar creatieve, avontuurlijke en snelle brein maakt haar tot een ideale docent, coach en projectleider voor Gilde International. Deze brede mbo-niveau 4 opleiding, gericht op grensoverstijgend ondernemen, is in 2021 van start gegaan.

Na haar studie als docent Levensbeschouwing en een omscholing naar docent Engels komt Susanne in augustus 2014 aan boord bij Gilde Opleidingen, locatie Venlo. Vers uit de collegebanken. Het voor de klas staan, bevalt haar onverwacht goed. “Ik had geen duidelijk beeld bij het mbo, maar vind de doelgroep superleuk. Rauw en puur. Authentiek. Deze studenten hebben meer behoefte aan begeleiding in een één-op-één-relatie dan bijvoorbeeld de leerlingen op havo of vwo, waar ik stage heb gelopen”, begint de even enthousiaste als doortastende dame te vertellen.    Ze start parttime bij team Schoonheidsverzorging, maar werkt al snel fulltime en trekt in een tijdsbestek van vijf jaar steeds meer taken naar zich toe. “In die tijd had onze opleiding nog een stagecoördinator buitenland, toen deze wegging heb ik deze taak gekregen. Verder hielp ik mee met het opzetten van het Excellentieprogramma ‘Expert of Wellness’, heb LOB & burgerschap verder ontwikkeld en maakte deel uit van de onderwijs-ontwikkelgroep. We waren een kleine opleiding op één locatie en konden zo zelf het curriculum bepalen. We waren een ontzettend gemotiveerd team”, concludeert de bezige bij.

Pionieren & avonturieren

Het continu pionieren en avonturieren, om de juiste vorm te vinden; dat geeft haar veel energie. “Van nature zie ik overal kansen en mogelijkheden. Als mijn brein eenmaal aanslaat, belandt dit automatisch in een rollercoaster. ‘Stop er een kwartje in en er komt voor honderd euro aan ideeën uit’, zei een vroegere teammanager altijd. Hij had gelijk. Afhankelijk van de voedingsbodem resulteert dit in mooie initiatieven.”    Gilde Opleidingen schept een omgeving waarin dit mogelijk is, vindt ze. “Alhoewel je daar zelf wel voor aan zet bent.” Voor haar vormt dit geen probleem. Ze heeft een avontuurlijke inborst en een vindingrijke denkwijze. “Ik gedij wel het beste binnen een positief team dat vooruit wil en energiek is”, aldus Susanne. Dan schakelt ze razendsnel, pakt de dynamische schakel tussen eerste idee en uiteindelijke finetuning vol vertrouwen op. 

Grenzeloos onderwijs 

In het huidige team van Gilde International is deze vibe duidelijk voelbaar. “Dit innovatieproject omvat vier opleidingen, gericht op vernieuwend onderwijs in een internationaal perspectief. Studenten werken groepsgewijs aan ‘Open-ended Challenges’. De lessen overstijgen zowel de grenzen van de opleidingen als de landsgrenzen. De meest recente ontwikkeling is de afstemming van de examinering door de toevoeging van programmatisch toetsen. We zijn een van de eerste mbo-opleidingen die dit oppakken.” Susanne, die verantwoordelijk is voor de implementatie hiervan, vindt dit echt tof. Ze initieert graag groei. Ze is ook graag in de lead, maar is nergens zonder de rest van het team waarmee ze dit internationale avontuur aangaat. “We leggen contact met collega-scholen in België en Duitsland, organiseren gastlessen en uitwisselingen om studenten kennis te laten maken met andere culturen en gebruiken. Zo verbreden zij letterlijk en figuurlijk hun horizon.” Verder gaan ze aan de slag met het ondernemen, samenwerken en klantgericht denken en handelen. “We leggen veel focus op persoonlijke ontwikkeling, want als je als mens stevig in je schoenen staat, kun je op elke situatie anticiperen. We leiden studenten niet alleen op voor een vak. De skills die ze meekrijgen, gebruiken ze een leven lang, zowel in hun loopbaan als in hun maatschappelijke rol.” 

De impact van het onderwijs

Het feit dat zij (deels) de voorwaarden kan scheppen om dit mogelijk te maken, vindt ze geweldig. “Voor mij is het een directe beloning als ik zie hoe studenten floreren vanuit eigenaarschap. Zingeving ervaren. Het geeft ook bevestiging als de impact van een andere vorm van onderwijs direct zichtbaar is. Die bevestiging spoort me aan nog beter te zoeken naar opwindende manieren om de juiste setting te creëren.” 

Haar nieuwsgierigheid en avontuurlijkheid vormen daarbij belangrijke drijfveren. Ze jaagt steeds nieuwe experimenten na. “Ik wil actie en heb uitdagende impulsen nodig, zodat ik me niet ga vervelen. Gilde Opleidingen biedt mij op dat vlak voldoende uitdaging. Uiteindelijk moet je toch zelf de slingers ophangen. Als er niets gebeurt, zorg ik wel dat er iets gebeurt. Die ruimte is er zeker. ” Benieuwd naar de verhalen van Susanne's collega's? Je vindt ze hier!