Talent zien begint voor Michael met de mens zien. Studenten van de bbl-opleiding Maatschappelijke Zorg in zijn geval. Volwassen mannen en vrouwen, ieder met hun eigen wensen, onzekerheden en dromen. “Ze zijn allemaal anders, maar hebben ook iets belangrijks met elkaar gemeen. Het zijn kleine wereldverbeteraars. Ze willen zorgen, van betekenis zijn voor een ander. Het talent zit ‘m vooral in de passie voor hun vak. De inzet en beleving waarmee zij werken en leren, daaraan herken ik het ware talent.”
‘Aan’ staan
Studenten die met minimale inspanning het maximale resultaat denken te behalen, zijn bij de docent uit Herten aan het verkeerde adres. Maar wie tijdens de les ‘aan’ staat, zoals Michael dat noemt, wordt gezien en kan rekenen op zijn onvoorwaardelijke aandacht en positieve feedback. “Zodra ik die drive zie om het vak te leren, haal ik alles uit de kast om dat talent eruit te halen. Elke student probeer ik op z’n eigen niveau uit te dagen waarbij ik de lat steeds een beetje hoger leg.”
Ook Michaels eigen talent als docent werd bij Gilde Opleidingen ontdekt. Hij herinnert het zich nog als de dag van gisteren, zijn diploma-uitreiking van de opleiding SPW in 2004. “Mijn mentor Adrienne Gijsen schudde me de hand en vroeg: ‘Wat ga je na de vakantie doen?’ Mijn plan was om activiteitenbegeleider te worden in de gehandicaptenzorg. Maar dankzij mijn mentor ging ik aan de slag als onderwijsassistent bij de afdeling Welzijn van Gilde Opleidingen. Twintig jaar en zo groen als gras.”
Keihard werken
Vijftien jaar lang werkte hij als bol-docent op de locatie Drakesteyn in Weert. Drie jaar geleden verruimde Michael zijn horizon. Als senior-instructeur van de beroepsbegeleidende leerweg in Weert en Roermond ontwikkelde Michael zich verder tot de veelzijdige topdocent die hij nu is. Een doener die weet hoe hij het vuur in zijn studenten kan laten ontbranden en wat er nodig is om op de arbeidsmarkt te slagen. “Een timmerman heeft z’n gereedschapskist, een kok z’n keukengerei, een student Maatschappelijke Zorg neemt alleen zichzelf mee. Daar maak ik mijn studenten altijd goed bewust van. Jij bent verantwoordelijk voor je cliënten, zij zijn van jouw zorg afhankelijk. Dat betekent dat je basis op orde moet zijn. Nieuwe bbl’ers komen nog wel eens onzeker binnen. Met hen ga ik altijd eerst aan de slag met het zelfbeeld. Ik probeer ervoor te zorgen dat ze zich gewaardeerd en trots voelen. En zelf initiatief gaan nemen. Sturen op de individuele behoefte, noem ik dat. Dat is niet zo eenvoudig. In een klas van 24 kritische studenten en dus ook 24 individuele leerroutes is het vooral een kwestie van keihard werken.”
Loslaten
Met heel veel variatie houdt hij zijn lessen boeiend en relevant. “Denk aan een onverwachte quiz of een experiment. Of een rollenspel waarmee we de geleerde theorie direct in de praktijk brengen. Ik probeer er altijd voor te zorgen dat ik zelf ook zin heb in de les. Gilde Opleidingen geeft me de vrijheid om mijn eigen creativiteit te gebruiken zodat mijn lessen interessant en relevant zijn voor mijn studenten. De doelen die ik aan mijn studenten stel, stel ik ook aan mijzelf. Ook ik wil beter worden in mijn vak. Bij Gilde Opleidingen vinden we het belangrijk dat studenten zelf de regie nemen over hun loopbaan. Dat vind ik nog wel eens lastig. Durven loslaten, dat is mijn leerdoel.”
Oog voor talent
Zijn uitverkiezing tot TopDocent 2023 voelt als een beloning voor zijn jarenlange arbeid en vormt het bewijs dat studenten van hun docent meer verwachten dan een portie humor en gezelligheid. Zij hebben vooral behoefte aan vakmanschap, aan een instructeur die oog heeft voor hun talent en zijn energie gebruikt om hen vooruit te helpen in het leven. Michael: “Ik kan oprecht blij worden van de energie die studenten míj geven. Als ik bijvoorbeeld hoor ‘O ja, nu snap ik het.’ Of ‘Goh, is de les nu al voorbij!’. Dáár dóe ik het voor, daarom ben ik twintig jaar geleden het onderwijs ingegaan.”
Benieuwd naar de verhalen van Michaels collega's? Je vindt ze hier!